Testen er ved at blive lagt på hjemmesiden, så hold øje løbende!

YOGAMÅTTE TEST (2021)

De 10 bedste og værste yogamåtter til al slags yoga

Disse måtter tester jeg blandt andet

Hvilken yogamåtte skal jeg vælge?

Hvilken yogamåtte er bedst i test? Er den glat, skridsikker, tyk, tynd, billig, dyr, bæredygtig, holdbar og miljøvenlig? Passer den både til hatha, hot yoga, restorativ, yin, Ashtanga, Pilates og fitness træning? Indeholder den gifitige ftalater og lugter kemisk?

Det kan være tidskrævende selv at finde frem til ideelt yogaudstyr. Jeg vil gøre mit bedste for at guide dig hen i en brugbar og bæredygtig retning, så du ikke spilder penge på fejlkøb, der måske endda er dårlige for dit helbred!

Lad os gå i gang med at finde den yogamåtte, der opfylder DINE behov, uden at du får kræftfremkaldende ftalater, latex allergi og andre overraskelser med i købet.

Skærmbillede 2021-02-16 kl. 13.41.09

Ikke sponsoreret test!

Bemærk at denne test IKKE er skrevet af - eller sponsoreret af salgssider/ producenter, men er mine egne personlige erfaringer og viden, jeg ønsker at videregive.

Ingen af måtterne er foræret som gaver fra producenter, men er enten selv købt eller lånt i en længere periode af venner. 

243170825953b3de277cb7451a069404-edited

Denne test indeholder:

  1. Vigtigt om baggrunden for testen
  2. Resultatet af testen, som var en øjenåbner for mig
  3. Gennemgang af de 10 udvalgte måtter
  4. Hvad betyder de forskellige materialer og certifikater?

Jeg har udvalgt 10 måtter, som jeg enten har god eller dårlig erfaring med i årenes løb:

  1. Lotus pro TPE
  2. Carite NBR skum
  3. Moshi Moshi m. prikker
  4. Kork måtte med TPE
  5. Manduka Pro pvc måtte
  6. Manduka UltraGrib
  7. Eco yoga naturgummi latex måtte
  8. Futon yogamadras - økologisk
  9. Bodhi Vishnu uldmåtte
  10. Sidea PVC måtte

Måtterne er testet ud fra disse parametre:

Pris / uønsket kemi / bæredygtig / miljøvenlig / økologi /
glider jeg på den / fnulrer den / lugt / tykkelse / vægt / skridsikker /god til hvilken yogaform / holdbarhed / æstetik

Hvilke yogamåtter er jeg især begejstret over?

Flere måtter fra testen, udover dem lige nævnt herunder, kan bruges (med forbehold), hvorimod andre SLET ikke anbefales pga. indholdet af giftige stoffer.

Selvom mine yndlingsmåtter herunder er en anelse glatte til aktiv yoga, så er jeg meget begejstret over disse måtter. Bemærk dog at kork måtten, så snart du får blot lidt varme hænder, ikke er glat længere. 

Kork måtten

Nr. 4 i denne test

Futon yogamadras

Nr. 7 i denne test

En økologisk uldmåtte 

- bliver også budt indendørs en dag med kyshånd, især da alt mit yogaudstyr også bruges af mit barn, og derfor skal være mest muligt fri for skadelig kemi (!) Der er visse forbehold mod uldmåtten i denne test - læs mere i testen

Er en yogamåtte virkelig nødvendig?


Jeg bliver tit spurgt om hvilke yogamåtter, yogapøller og meditationspuder, jeg kan anbefale. Derfor dette indlæg om yogamåtter, og snart følger test af udstyr til at lægge ovenpå en måtte + yogapøller + meditationspuder.

Det kræver som udgangspunkt intet udstyr at gå i gang med at dyrke yoga/ meditere! Det er bare af med skoene og ud på stuegulvet! Men alligevel kan en yogamåtte gøre det nemmere at stå fast, den isolerer også mod kulde fra gulvet, og gør det lidt blødere, når du laver øvelser liggende. Så det kan være en investering, du bliver glad for, når du dyrker yoga hjemme. Jeg har også indsat links til, hvor du kan købe de yogamåtter, jeg nævner, men det er uden at jeg tjener på det.


Èn yogamåtte til alle former for bevægelse?

Jeg må starte med at skuffe dig: der findes desværre ikke én enkelt måtte, som ideelt kan bruges til ALLE yogaformer / Pilates og fitness træning.
Det er derfor først og fremmest vigtigt at gøre sig klart, hvilken form for bevægelse, du ønsker at bruge måtten til?

Rolig, langsom yoga/ Pilates eller en aktiv og sveddryppende yogatype eller fitness træning? Desuden er det i forhold til æstetik også en smagssag, hvad der appellerer.

Det har været lidt af en øjenåbner at fordybe mig i dette emne, især i.fht. indholdet af uønsket kemi / mangel på bæredygtighed i forbindelse med flere af yogamåtterne. Jeg glæder mig til at dele mine erfaringer og anbefalinger med dig.

Jeg har forsøgt at lave en letforståelig gennemgang af de forskellige måtter, og de stoffer, de indeholder + i nogle tilfælde forslag til sundere løsninger.

Ingen måtter er foræret som gaver fra producenter, men de er enten selv købt eller lånt i længere periode af venner. 

Er der skadelig kemi i yogamåtter?

Ja, desværre i nogle

Indholdet af uønsket kemi ligger mig meget på sinde at fremhæve i denne test, da jeg desværre har erfaret, at både billige og dyre måtter kan indeholde uønskede stoffer og være produceret ikke-bæredygtigt.

Der er altså både tale om nogle af de billigste måtter, købt i almindelige dagligvare butikker / sportsbutikker, og dyre måtter købt på specifikke yogaudstyrs hjemmesider. Endda hjemmesider, som fremstår meget tillidsvækkende ’rene og økologiske’ kan sælge produkter, som kan give reaktioner.

F.eks. et ord som ’naturgummi’ kan forblænde én, men dækker over, at det reelt bare er det potentielt allergi fremkaldende Latex! Dette er der mange, der ikke ved. Ordet NATUR(gummi) slører lidt hvad det egentlig er. Konsekvensen for dagligt kontakt med Latex kan være virkelig uhensigtsmæssig – også for dem, der ikke allerede ér konstateret allergikere, for det kan fremprovokeres.

Nogle producenter skriver trods alt dog ’ikke velegnet til latex allergikere’, men ikke at du kan blive latex allergiker ved ofte at blive eksponeret for det ved at bruge denne måtte… Dét er der ikke meget salg i at nævne.

Det samme gælder de flere kræftfremkaldende stoffer som blødgørere (ftalataer), som oftest ikke er beskrevet i deklarationen – kun hvis de IKKE er deri, nævnes dette.

Den uønskede kemi kan komme ind i din krop via huden eller/og luftvejene. Det er især også skidt, hvis dine børn/ børnebørn låner dine måtter…

Miljøstyrelsen erkender, at det kan være svært for forbrugeren at navigere i junglen af stoffer, der er vurderet til at være hormonforstyrrende.

  • »I øjeblikket er der mange forskellige lister over mistænkte stoffer derude, og det er svært at have det fulde overblik som forbruger.
    Det bedste er at bruge de svanemærkede varer,« siger Marie Louise Holmer fra Miljøstyrelsen.
  • »Svanemærkede produkter må ikke indeholde noget fra listen over mistænkte stoffer,« siger Marie Louise Holmer.
    Fra: https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvad-er-hormonforstyrrende-stoffer


Svanemærket yogamåtte, findes det?

Svanemærket og Blomsten
Det har været muligt at finde en økologisk produceret måtte, men ikke en der er Svanemærket / Blomsten/ GOTS.

Svanemærket ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs – for at beskytte både mennesker, miljø og jordens ressourcer. 
En Svanemærket vare er blandt de mindst miljøbelastende i en varegruppe. Certificeringen Blomsten (EU’s miljømærke, som er næsten lige så god som Svanemærket), men denne har jeg heller ikke kunne finde en yogamåtte med.

Du kan i stedet vælge GOTS eller økologisk + bæredygtigt, og i den ideelle verden fravælge alt ikke-bæredygtigt og miljøforurenende plastic / pvc. Du kan med stor fordel vælge økologiske måtter lavet af:
Økologisk: bomuld / kork / ubehandlet uld
For at en måtte kan kaldes økologisk, skal den fremstilles af økologiske naturmaterialer. I det økologiske landbrug er der en række krav, som skal overholdes, præcis som ved dyrkningen af økologiske fødevarer.
Eksempelvis er det ikke tilladt at bruge pesticider i dyrkningen af bomuld.
Kork og økologisk uld er der også krav til – læs mere om uld, kork og økologi her

Efter Økologi, GOTS, Svanemærket og Blomsten kan du søge efter Oeko-tex®:


Oeko-tex ® – betyder det økologisk?

url
Nej, det er en stor misforståelse, at Oeko-tex ® betyder det somme som økologisk (!), da det slet ikke lever op til samme standard. Certifikatet betyder blot, at det er testet for nogle skadelige stoffer. Så det er et udemærket skridt på vejen og absolut bedre end ingenting i kampen mod skadelige stoffer. Læs mere i min beskrivelse af Oeko-tex® certifikatet her.

Luksusdyr vs. simple living

Der ligger en yogamåtte og yogapølle klar i flere rum i vores hus med det formål at ’friste’ til en omgang yoga. Og det virker! Så det er noget, jeg klart kan anbefale dig at gøre: lad din måtte og evt. pølle ligge udfoldet og klar til dig i dit hjem. Men det behøver dog ikke at være i hvert rum ;-)

Samtidigt med at jeg elsker sundt og smukt udstyr, er det en kunst ikke at fortabe sig i at ville have FOR mange ting! Det er nemt at blive forført af den ’lækkerhed’, du oplever på de hjemmesider, hvor du kan købe yogaudstyr! Du vil opleve et dopamin rush og se frem til at opleve alt det de lover!
Så find en balance, hvor simple living / mådehold også skinner igennem. Indenfor yoga kaldes det Brahmacarya – forenklet fortalt at du via en masse fravalg af distraktioner går direkte til kernen af hvad, der er vigtigt.


En tynd + tyk måtte - kan være en løsning:

Jeg har prøvet mange forskellige yogamåtter i årenes løb, og har dem selv i mange varianter. Det føles optimalt at træne med to slags måtter. De kan f.eks. benyttes således:

  1. Den nederste er en tynd skridsikker måtte, som jeg står rigtig godt fast på, som ikke glider og som giver mig en god fornemmelse af gulvet – dvs. den må ikke være for tyk eller glat.
  2. Ovenpå den lægger jeg en lidt tykkere måtte. Denne kombi bruger jeg, når jeg ligger på ryggen eller er på alle 4. Så fjerner jeg blot den tykke, når jeg skal lave mere aktiv stående yoga.

Du kan også vælge en sandwich model:
en skridsikker måtte nederst, tykkere blød ovenpå - og er der kemi i måtterne, så sørg for at lægge noget ovenpå. Denne sandwichmodel løsning uddybes senere i denne test.

Resultatet af testen: noget af en øjenåbner!

  • Det har været meget øjenåbnende for mig at lave denne test, hvor jeg blandt andet har fordybet mig i, hvad måtter indeholder m.h.t. kemi.
  • Jeg ønsker ikke at skabe frygt, men jeg har indset, at der er langt mere uønsket kemi i nogle af de måtter, jeg har både brugt i yogastudier og selv har investeret i i årenes løb.
  • Jeg troede naivt, at min viden indenfor området var tilstrækkelig, selv værende noget af en yoga øko freak igennem mange år. Jeg har nu bittert erfaret, at jeg også er blevet forblændet, når producenter skriver ’fri for skadelige stoffer’/ fri for uønsket kemi/ eco Friendly’. Dette dækker ikke altid helt over sandheden.
  • Jeg ved nu, at der i mange tilfælde alligevel er noget uhensigtsmæssigt i flere måtter.
  • Jeg har indtil nu naivt troet at flere kvalitetsmærker, som er populære og hypet godt i reklamer, kun producerer noget, der ikke er potentielt allergifremkaldende.
  • Latex (som tit gemmer sig bag navnet naturgummi) og blødgørere i mange PVC måtter er bare noget skrammel. Der er latex i nogle af mine yndlingsmåtter, bl.a. en fra Manduka. Læs mere om hvorfor Latex er uønsket her
  • Er du, som jeg, dagligt på din måtte, måske timevis af gangen, vil jeg anbefale dig at være meget bevidst i dit valg. Både for miljøet og dig selv. Måske leger dine børn også på måtten derhjemme og er i kontakt med disse stoffer?

Har du en måtte med skadelig kemi?

- og hindrer stram økonomi dig i at vælge et alternativ, så kan dette være en løsning: Du kan vælge at beholde en allerede købt måtte med skadelig kemi / pvc eller det uhensigtsmæssigt allergi fremkaldende naturgummi måtte (latex). Og så bare lægge et lægge et tæppe / lagen ovenpå, så det ikke kommer i kontakt med huden. Leve med at det- måske- ikke er så skridsikker som tidligere, men prisen værd. Jeg vender tilbage med yderligere test af hvad der kan være ideelt at lægge øverst.

Nogle måtter udsender dog kemi i luften… Men denne løsning er absolut bedre end intet at gøre. På sigt får du måske mulighed for at købe en sundere måtte - både for dig og miljøet.

Bomuld, kork og uld? Hvorfor?

  • I den ideelle verden dér benytter vi os kun af produkter som er økologiske, bæredygtige, uden uønsket kemi og dyrevenligt produceret. Materialer som ikke fremmer en allergisk reaktion.
  • Det kunne være bomuld, kork (kork er lavet af træbark) eller uld. Lanolin i uld kan dog være allergifremkaldende hos nogen eller der kan være tilføjet uhensigtsmæssig kemi i produktionen (læs mere om uld her)
  • Ikke-økologiske yogamåtter er oftest baseret på f.eks. PVC, som kan indeholde giftige ftalater, der er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, dvs. IKKE noget du ønsker at komme i kontakt med! PVC skader desuden naturen i mange år frem, da det ikke er bio nedbrydeligt.
  • Det er også vigtigt at være obs på, hvordan nogle produkter også kan udsende kemi, som vi optager via luftvejene dvs. det er ikke kun via hudkontakt.
  • Naturgummi kan være økologisk produceret, men da dette er det samme som latex, er det heller ikke ønskværdigt at være i kontakt med pga. allergi fremkaldende (!)
  • Samtidigt må jeg virkelig indrømme, at det ER bare skønt at lave yoga på – nogle - af de skridsikre og ikke-bæredygtige pvc/ latex gummimåtter (nogle af disse er dog også glatte!).
    Nogle naturlige måtter (helst økologiske) i bomuld, uld og kork kan i nogle tilfælde være mere glatte. MEN det er ikke det værd, hverken for dig eller naturen.
  • Du kan via dette link læse om hvad de nævnte forskellige materialer betyder og består af.

Jeg har besluttet at stoppe brugen af nogle af mine måtter

- og andre kun sporadisk eller med noget ovenpå i nogle af stillingerne: det kan være et håndklæde/ kork måtte / fast tæppe / løber/ ubehandlet økologisk uldmåtte.

Desuden har jeg også erfaret, at den ellers skønne uldmåtte, jeg har lånt og testet herunder (og som er meget populær i salg!) desværre ikke er økologisk + der er usikkerhed omkring reelt indhold, bæredygtighed og dyrevelfærd.

Derfor vil jeg afprøve disse måtter fremover:

Som du vil erfare ved at læse min test af yogamåtter, er jeg begejstret over nogle og ikke alle. Det er kommet bag på mig at flere af måtterne indeholder uønsket kemi + hvor usikkert det er, hvad andre af dem reelt indeholder. Derfor vil jeg lægge noget ovenpå nogle af dem fremover. Det bliver enten et håndklæde eller min dejlige korkmåtte. Det fungerer udmærket.

Markedet er fyldt med produkter specifikt til at lægge ovenpå måtter enten for at give et fast greb, blødhed, varme (uld) eller bare fordi det ser godt ud… Der findes en masse specielle skridsikre yogahåndklæder på markedet, som jeg kun har kunnet finde i polyester materiale, hvilket miljømæssigt ikke er hensigtsmæssigt.

Jeg vil derfor i en kommende test afprøve det at lægge en økologisk yoga bomulds-løber ovenpå + et fast økologisk yoga bomulds tæppe, eller tynd økologisk uldmåtte på mine måtter. Alt specifikt til formålet yoga.


Økologisk bomulds løberYogataeppe__kologisk1551150610.5932Økologisk merino uld måtte Danolan

Om yogatæppet står der: ”Yogatæppet er i 100% blødt håndvævet økologisk bomuld, der sikrer at tæppet giver en afstemt støtte samtidig med at det holder på formen - netop det som kendetegner et godt yogatæppe”. Desuden er uldmåtten økologisk.

Det lyder jo som det, jeg søger, så dette har jeg netop bestilt!

Jeg vil glæde mig til at komme med et test resultat snarest muligt: Er de et must have til at lægge ovenpå en måtte, der enten er glat, har uønsket kemi eller tynd/ kold?

Eller kan man nøjes med et lagen / et normalt håndklæde? Måske vil jeg erfare, at det slet ikke er nødvendigt med en masse specifikt udstyr…?

Jeg er desuden i dialog med producenten af den økologiske merino uld måtte, som jeg ser frem til at teste. Måske vil jeg ende med at bruge den fast i stedet for at købe den, som jeg har lånt til denne test.

Min drøm er på sigt at få råd til en Aveiro kork måtte (1995 kr.!), som er lavet på helt unik og bæredygtig måde hele vejen igennem. Den består kun af økologisk og bæredygtigt kork og bomuld. Virkelig et fascinerende stykke håndværk:  
Aveiro yogamåtte 1Aveiro yogamåtte 2

Væk med skyklapperne

Jeg har besluttet at fjerne mine skyklapper og gøre mit bedste fremadrettet i f.h.t. at investere i bedst mulige materialer.

Jeg vil især savne at være direkte på min gummilatex UltraGrib måtte og de andre (nr. 1,2,3,6,9)! Men jeg tør slet ikke satse noget her, da potentielt uønsket kemi + risiko for Latex allergi, er noget rigtig skrammel! Flere jeg kender har latex allergi, og det er SÅ besværligt i hverdagen for dem.

Desuden er uvisheden omkring potentiel kræftfremkaldende ftalater/ flammehæmmere og MEGET andet skidt + forurening af naturen, ikke risikoen værd. Det føles bedst at være 100 procent sikker fremover, så meget som man nu kan være det i denne verden….

Jeg ønsker at tiden brugt på yogamåtten hver dag er mest mulig sundhedsfremmende – og ikke en farlig eksponering af skrammel kemi.

PVC – beholde eller til genbrug?


Har du dog f.eks. en PVC gummimåtte, gør du dog naturen en tjeneste ved at beholde den længst muligt, da nogle måtter virkelig kan forurene (ftalater og andre stoffer siver ud i grundvandet). Men udsender din måtte plasticlignende lugt hjemme i stuen (kemi i luften) til trods for, at du har noget lagt på den, er det alligevel nok bedst at sende den til genbrug hurtigst muligt. Det hele kan du læse mere om i afsnittet om PVC, og hvad du skal være obs på her

Gennemgang af de 10 måtter

- nævnt i tilfældig rækkefølge

  • Lotus Pro TPE
  • Carite NBR skum
  • Moshi Moshi m. prikker
  • Kork måtte med TPE
  • Manduka Pro pvc måtte
  • Manduka UltraGrib
  • Eco yoga naturgummi latex måtte
  • Futon yogamadras - økologisk
  • Bodhi Vishnu uldmåtte
  • Sidea PVC måtte

Lotus Pro TPE Yogamåtte

Lotus Pro_blaa

Fordele:

  • God pris for en behagelig måtte.
  • Dejligt med 6 mm tykkelse, især når du ligger og sidder på den.
  • Blød og forholdsvis skridsikker overflade i hundestrækket, hvor den med fordel ikke giver efter i længden.
  • Let i.f.h.t. størrelsen, så er fin at have med på farten. God til forholdsvis mange yogaformer (især den siddende og liggende del af timen) og Pilates.
  • Står i deklarationen at den kan vaskes i maskinen på 30 grader, hvilket er en fordel. Jeg har dog ikke prøvet dette af, da det at tage den en tur under bruseren m. lunkent vand og mild sæbe er fint for mig.

Ulemper:

  • Jeg har været utrolig glad for min Lotus Pro måtte igennem mange år nu, men mistet lidt glæden ved den efter en usikkerhed om materialet TPE indeholder uønsket kemi. Der er for mange åbne spørgsmål herom.
  • For at kunne svare fyldestgørende i.fht. skadelige stoffer i denne måtte, skal man i virkeligheden have et detaljeret kendskab til, hvordan måtten præcist fremstilles, hvilket ikke er at fremskaffe.
  • TPE er et forholdsvist nyt materiale, som for det første ikke er et bæredygtigt materiale. Materialet er dog genanvendeligt, skriver producenten.
  • Det er fint, at der er anført, at ”måtten indeholder ikke pvc, tungmetaller, azo farvestoffer, blødgørere og latex”. Men hvad med formaldehyd, formadid, fluorstoffer, flammehæmmere m.fl.? De stoffer er jo meget almindeligt brugt, og alt andet end ønskværdige. Men det fremgår ikke om disse er i dette materiale.
  • Måtten er ikke bæredygtigt fremstillet/ har hverken Svanemærket/ økologi / Oeko-Tex.
  • Der er anført, at den er SGS testet, men ikke hvad det vil sige, trods jeg forgæves har undersøgt dette nærmere: https://www.sgs.com/en/consumer-goods-retail/electrical-and-electronics/it-and-telecommunication/testing
  • Der er derfor ingen garanti for, at denne måtte ikke indeholder uønsket kemi.
  • Læs mere om TPE og de andre materialer/ stoffer og kemi her
  • Måtten er en anelse tyk og blød, hvis du har mange stående balanceøvelser/ hop og lign. i din yogapraksis.
  • Stor ulempe at den ikke må ligge i sollys – siger jeg af bitter erfaring! En tidligere måtte jeg havde blev helt ubrugelig af dette.
  • Er følsom overfor f.eks. tryk, dvs. hvis et stoleben har været på den, så retter den sig ikke ud igen.
  • En mindre detalje er, at de 6 farver den kan købes i ikke lige er mine yndlingsfarver, men er selvfølgelig ikke vigtigt.
  • Jeg har valgt at beholde måtten, trods de åbne spørgsmål vedrørende kemi, da jeg bruger noget ovenpå den fremadrettet: f.eks. en fast kork yogamåtte/ tæppe, hvilket fungerer fint.

Skema oversigt over Lotus Pro TPE Yogamåtte 

Pris 319 kr.

Materiale

TPE

Uønsket kemi

Vides ikke

Bæredygtigt

Nej

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Nej

Miljøvenlig?

Måtter af TPE er ikke bæredygtige, men dog mindre skadeligt for miljøet end PVC-måtter.
Materialet er nedbrydeligt og kan genanvendes.

Tungmetaller

Nej

Ftalater

Nej

Latex (naturgummi)

Nej

PVC

Nej

AZO farvestoffer

Nej

Klistrer

Nej

Fnulrer

Nej

Lugter den

Lidt som ny, men aftager efter vask

Vægt

1100 gram (føles let i.f.h.t. andre måtter)

Længde/ Bredde

183 x 60 cm

Tykkelse

6 mm. – føles blød i overfladen

Hvilken yogaform passer den til ?

Kan bruges lidt all round. Ved aktiv og hot yoga kan du få brug for et svedabsorberende
håndklæde eller lign..

Støtte til knæ/ lænd

Rigtig god

Skridsikker stående

Rimelig, dog lidt blød til balanceøvelser.
Tit udfører jeg så i stedet de stående øvelser direkte på gulvet.

Giver sig i længden hundestrækket?

Nej, og dét er en fordel.

Holdbarhed

Må IKKE opbevares i solskin!
Vaskbar i maskinen eller håndvaskes ved op til 30 ° C.
Jeg har dog ikke afprøvet maskinvask.

Æstetik

Ok. Overside og underside er i forskellige farver og i forskellige mønstre.

Den kan købes her:

www.kropsform.dk

Carite NBR skum

urlNBR skum

Fordele:

  • En af mine yndlingsmåtter til rolige yogaformer som restorativ og yin yoga p.g.a. tykkelsen 1,5 cm.
  • Støtter skønt i lænd og knæ
  • Er let i f.h.t. sin tykkelse.
  • Blødt og eftergivende materiale, der isolerer ved koldt gulv

Ulemper:

  • Da det ikke er muligt at vide med 100 % sikkerhed om måtten indeholder uønsket og skadelig kemi (deklaration er ikke fyldestgørende), kan måtten bruges med et tæppe eller håndklæde på. Læs mere om NBR nitril skummet, den består af her
  • Kan kun bruges til øvelser liggende og siddende pga. tykkelsen.
  • Er svær at holde balancen på stående.
  • Er alt for elastisk til at udføre hundestrækket/ krigerstillinger, hvilket besværliggør udførelsen af øvelserne væsentligt – ender med at spænde de forkerte steder.
  • Stor at have med på tur, men kan godt gå an især pga. letvægts materialet – vejer blot 1600 gram, hvilket er lidt i forhold til størrelsen.

Skema oversigt over Carite NBR Yogamåtte 

Pris 399,95 kr.

Materiale

NBR skum + vides ikke med sikkerhed om indeholder andet

Uønsket kemi

Vides ikke

Bæredygtigt

Vides ikke

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Nej

Miljøvenlig?

Vides ikke. Læs mere om NBR skum her (link på vej)
Materialet kan genanvendes.

Tungmetaller

Vides ikke

Ftalater

Nej

Latex (naturgummi)

Nej

PVC

Nej

AZO farvestoffer

Vides ikke

Klistrer

Nej

Fnulrer

Nej

Lugter den

Lidt som ny, men aftager efter vask

Vægt

1600 gram (føles let og luftig)

Længde/ Bredde

180 x 60 cm

Tykkelse

1,5 cm.

Hvilken yogaform passer den til ?

En langsom og rolig yogaform
pga. blødheden og mangel på skridsikkerhed ved hop.

Støtte til knæ/ lænd

Helt fantastisk pga. tykkelsen

Skridsikker stående

Ikke god, alt for blød. Skrider også let på gulvet trods riller på bagsiden.

Giver sig i længden hundestrækket?

 Ja, desværre, så er ikke optimal til aktiv yoga

Holdbarhed

God. Ved ikke om kan tåle sollys længe.
Står i brugsanvisning ’tåler vand’. Min måtte holder fint til at komme en tur under bruseren m. lunkent vand og mild sæbe.

Æstetik

Ok. Fåes i de to farver pink og sort.

Den kan købes her:


https://www.ny-form.com/carite-nbr-mat-gymnastik-matte-78359.html

Moshi Moshi Mind
m. prikker / huller i:

Skaermbillede-2021-02-16-kl.-13.41.09-editedMoshi moshi mind dots

Fordele:

  • Forfriskende med et lidt andet design – disse huller/ prikker i en enten lyserød eller ecru-farvet måtte (rå-hvid)..
  • Behagelig at bruge. God at have med på farten.

Ulemper:

  • Dyr måtte! Du betaler for designet og navnet/ mærket.
  • Hullerne i måtten giver prik-mærker på knæ og håndflader, når du lægger vægt ned mod måtten. Går dog hurtigt væk igen.
  • Måtten i TPR gummi beskrives som ’Eco Friendly’, hvad det så end indebærer? Deklarationen er ikke fyldestgørende.
  • Materialet TPR er i familie med materialet TPE, som jeg skrev om i testen af den første måtte, Lotus Pro. Det samme gælder i dette tilfælde: Du kan læse om min skepsis overfor disse materialer her. Det er derfor uvist om måtten indeholder skadelige stoffer.
  • Efter at have lavet denne test har jeg valgt at bruge måtten med et tæppe/ håndklæde/ korkmåtte ovenpå for en sikkerhedsskyld. Især da mit barn også bruger mine måtter...

Skema oversigt Moshi Moshi yogamåtte 

Pris 599 kr. 

Materiale

TPR - thermoplastic rubber

Dette materiale er det eneste anført i deklarationen, så er desværre uvist om indeholder andet.

Uønsket kemi

Vides ikke med sikkerhed (læs om TPR og andre stoffer her)

Bæredygtigt

Vides ikke

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Nej

Miljøvenlig?

Genanvendeligt materiale. Om der i produktion har været taget miljømæssige hensyn, vides ikke.

Tungmetaller

Vides ikke

Ftalater

Vides ikke

Latex (naturgummi)

Vides ikke

PVC

Vides ikke

AZO farvestoffer

Vides ikke

Klistrer

Nej

Fnulrer

Nej

Lugter den

Lidt som ny, men aftager efter vask

Vægt

Ikke oplyst, men føles let pga. materialet. God at have med på farten pga. ok vægt og bærestropperne.

Længde/ Bredde

173 x 61 cm.

Tykkelse

4 mm.

Hvilken yogaform passer den til ?

Kan bruges lidt all round. Ved aktiv og hot yoga kan du få brug for et svedabsorberende håndklæde eller lign.

Støtte til knæ/ lænd

Rimeligt. Er kun 4 mm, så tæppe under knæ kan være nødvendigt. For mig personligt er den ikke eftergivende nok til restorativ/ yin yoga, med mindre jeg lægger noget blødt under/ over.

Skridsikker stående

Ja, er ganske fint

Giver sig i længden hundestrækket?

 Nej

Holdbarhed

God. Vides ikke om kan tåle sollys længe. Firmaet anbefales at du vasker yogamåtten med en smule opvaskemiddel på en fugtig klud før og efter brug.

Æstetik

Hvis du holder af prikker og lyserød/ ecru råhvid farve, er den lige dig.

Den kan købes her:

https://www.moshimoshimind.com/shop/soft-sport/yogamaatter/exercise-mat-1017950140000/one-size/

Kork + TPE yogamåtten
Chi-enterprise

Chi-enterprise korkmåtteKork-production 2

Fordele:

  • Mange fordele! Er helt klart på min top 3 over yndlingsmåtter pga. den naturlige overflade lavet af naturmaterialet kork (træ bark)
  • Smuk og forholdsvis billig måtte
  • God at transportere med en vægt på blot 1080 gram.
  • Trods tykkelsen på 6 mm. er den god at lave stående balanceøvelser på pga. den faste korkoverflade og skridsikre underside.
  • Selvom måtten er lidt glattere end flere af de andre måtter jeg har, er den, især efter at have lavet denne test, endt med at blive en af mine yndlingsmåtter pga. det ugiftige kork på oversiden af måtten (men desværre ikke så bæredygtige TPE på bagsiden).
  • Grebet på kork forbedres i øvrigt hvis du har svedige hænder, hvilket er ret praktisk.
  • Den danske salgsside skriver ikke uddybende om behandlingen af korken brugt i Chi-enterprise måtten, så det er uvist, om den er økologisk og bæredygtigt produceret. Men på Amazon beskrives korken på denne måtte som ’uncoated’, hvilket jeg forstår som om den, med fordel, er ubehandlet, trods alt.
  • Jeg er meget begejstret over kork generelt: Læs mere om, hvad jeg skriver om kork her (link på vej)

Ulemper:

  • Kork overfladen virker desværre lidt glat, hvis du har tørre hænder og fødder i f.eks. hundestrækket/ krigerstillinger, især hvis man er vant til skridhæmmende måtter som f.eks. den potentielt allergifremkaldende latex Manduka Ultra Grib (denne Manduka måtte fraråder jeg i øvrigt- se test længere nede).
  • En forhandler af en lignende korkmåtte giver dette råd: ”Før brug: Spray med vand før hver brug for at forbedre skridsikkerheden. Efter brug: Lad altid din yogamåtte lufttørre fuldstændig, før du ruller den sammen”.
  • Ovennævnte råd har jeg afprøvet med fordel. Det er dog lidt omstændigt at skulle bruge vand hver gang, udover at det gør ens tøj en anelse fugtigt. Desuden upraktisk at måtten skal lufttørre fuldstændig inden sammenruling, hvis den er med på farten. Ikke smart hvis man glemmer at folde den ud hjemme senere på dagen = kan mugne…
  • Jeg har dog personligt slet ikke brug for at tilføre vand til måtten, da mine hænder/ fødder blot ved en smule fugt fra sig gør, at jeg står rigtig fint på måtte.
  • Selvom korkmåtten er 6 mm. kan den, meget overraskende, godt føles lidt hård at ligge på sammenlignet med andre 6 mm. måtter, jeg kender. Derfor er den perfekt ovenpå en anden måtte.
  • Som jeg uddyber i afsnittet ’Derfor har jeg bestilt dette’, er det min drøm på sigt at få råd til en Aveiro kork måtte (1995 kr.!). Den er lavet på helt unik og bæredygtig måde hele vejen igennem, kun bestående af økologisk og bæredygtigt kork og økologisk bomuld. Virkelig et fascinerende stykke håndværk.
  • Indtil da er denne billige Chi-enterprise måtte i denne test et ok alternativ, trods TPE på bagsiden.

Skema oversigt KORK yogamåtte

Pris

 299 kr.

Materiale

Kork og TPE

Uønsket kemi

Kork er et naturmateriale. Især hvis det forbliver ubehandlet, som dette mærke fortæller den er.
TPE på undersiden: er uvist om dette materiale indeholder uønsket kemi. Producenten skriver blandt andet ”fri for skadelige stoffer” men ikke tydeligt hvilke. Derfor står der ”vides ikke” i nogle af felterne herunder.
Læs mere om TPE her (link på vej)

Bæredygtigt

Nej til TPE undersiden.

Måske i.f.h.t. kork: bæredygtighed kan dog halte i produktionen af kork i mange lande, hvilket der ikke fremgår noget omkring i dette produkt.
Læs mere om kork her

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Nej

Miljøvenlig?

Kork ja, men ikke TPE. Kork og TPE er nedbrydelige materialer (link på vej)

Tungmetaller

Vides ikke

Ftalater

Ikke i kork, men vides ikke ang. TPE

Latex (naturgummi)

Nej

PVC

Nej

AZO farvestoffer

Vides ikke

Klistrer

Nej

Fnulrer

Nej

Lugter den

Ikke kork, men TPE en anelse i starten

Vægt

1080 gram. Fin at have med på farten.

Længde/ Bredde

183 x 66 cm.

Tykkelse

6 mm.

Hvilken yogaform passer den til ?

Kan bruges lidt all round.
Ved aktiv yoga er det netop en fordel, at du får svedige hænder= står bedre fast på kork! Ved stille yoga med tørre hænder, kan kork godt føles lidt glat...

Støtte til knæ/ lænd

Udemærket. Tæppe under knæ/ lænd kan være nødvendigt for nogle indimellem. Jeg har en måtte under.

Skridsikker stående

Står skridsikkert på gulvet pga. TPE undersiden + at kork er fast. Er derfor nem at holde balancen på.

Giver sig i længden hundestrækket?

Nej, måtten forbliver samme længde. Som nævnt herover: Korkoverfladen er lidt glat for hænder og fødder, når de er tørre, men ændrer sig meget, hvis de bliver det mindste svedige – med fordel 

Holdbarhed

Har spildt lidt mandelolie på korkoversiden, som er svært at få af, da det ikke blev fjernet med det samme. Så min måtte har fået en lidt mørk plamage, jeg dog nemt kan leve med.
Kork er i øvrigt med fordel antimikrobiel, så mindre rengøring generelt burde være nødvendigt. Kan rengøres med naturligt sæbe og vand.

Æstetik

Smuk måtte – udseendemæssigt helt sikkert min yndlingsmåtte pga. det naturlige kork på oversiden.

Den kan købes her:

www.kropsform.dk



Manduka Pro pvc måtte
Manduka pro

  • Virkelig en måtte, der deler vandene! Derfor går jeg lidt ekstra grundigt til værks med testen af denne måtte. 
  • Mange er vilde med den, og den er også godt hypet i mange sammenhænge som værende ’verdens bedste yogamåtte’!
  • Jeg er desværre én af dem, den ikke passer så godt til. En skam, da den er at finde i mange yogacentre til låns. Men ulemperne vejer tungere end fordelene hos mig: materialet + at den er glat + prisen er virkelig en ulempe. Så jeg takker for lån af den til min veninde igennem en længere periode: den var skøn som måtte nederst under min egen, men jeg vil ikke selv investere i én, da jeg ikke kan bruge den alene uden noget over pga. den glatte overflade.
  • Prøv den selv: både liggende, siddende og stående - og se hvordan DU oplever den. Er den noget for dig, holder den hele livet.

Fordele:

  • Ligger tungt og stabilt uden at flappe op i enderne. Derfor god at lave balanceøvelser på stående.
  • Holdbar i mange år endda med livslang garanti (dog gælder garantien ikke, hvis du har givet måtten salt imod dét, at den er glat, som Manduka endda selv anbefaler kan hjælpe).
  • Lavet til at blive brugt ofte i et materiale, der ikke fnulrer eller går i stykker. Derfor vælger mange ejere af yogastudios at have den som fælles måtte.
  • Mange bruger løsningen BÅDE at investere i denne faste (og glatte) måtte sammen med den skridhæmmende UltraGrib måtte fra Manduka – til at lægge ovenpå (UltraGrib måtten glider du ikke på). Denne løsning er forståeligt nok en populær kombi! Jeg fraråder dog dette, da UltraGrib måtten indeholder naturgummiet Latex, som kan virke allergifremkaldende. Det er ellers en yderst brugbar, desværre tung og dyr kombi.
  • Manduka Pro er god støtte til f.eks. knæ pga. tykkelsen 6 m.m.
  • En af de eneste PVC måtter, jeg har oplevet, som har fået certificeringen Standart 100 ved OEKO-TEX®. Det betyder, at den er testet for nogle (desværre ikke alle) skadelige stoffer som tungmetaller, opløsningsmidler og tilsætningsstoffer. Den er fri for ftalater 
  • Materialet er let at rengøre.

Ulemper:

  • Kort fortalt oplever jeg desværre Manduka Pro måtten som glat, uhandy tung og dyr i et materiale, der ikke appellerer mod min hud / lugter kemisk i starten.
  • PVC (læs mere om pvc her - link på vej)
  • Glat! Virkelig et problem for mig på denne måtte. Jeg skrider på den i hundestrækket, krigeren og lign. Både når jeg har tørre eller svedige hænder. Er nødvendigt at lægge en skridhæmmende måtte/ tæppe ovenpå den - jeg har aldrig kunnet bruge den uden.
  • Flere sælgere af måtten skriver dog også: ”Pro Yogamåtten anbefales til udøvere som har tørre eller kun lidt fugtige hænder og fødder under sin praksis”. Jeg tror nu ikke, jeg har specielt svedige hænder, men en så dyr måtte skulle gerne kunne tackle både tørre og svedige hænder… Og jeg oplever den være glat i begge tilfælde, hvilket er noget af et problem, jeg deler med flere, der har prøvet denne måtte.
  • Dyr (men holder dog i mange år)
  • Tung måtte (3,4 – 4 kg. kilo), så ikke god at have med på farten
  • Svag lugt i starten, hvilket aftager

Skema oversigt Manduka Pro

Pris

 799 kr.

Materiale

PVC

Uønsket kemi

Vides ikke med 100% sikkerhed, da Oeko-Tex certificeringen betyder, at den er testet for nogle skadelige stoffer, ikke alle. Men er et skridt i den rigtige retning for en PVC måtte!
Læs mere om PVC her (link på vej)

Bæredygtigt

Producenten skriver, at Manduka Pro er lavet af genanvendelige og nedbrydelige materialer og miljøvenligt fremstillet, hvilket overrasker mig da det er PVC. 

Udledingsfri produktion. 

Men hvor bæredygtigt et PVC produkt reelt er, trods Oeko-Tex certificeringen, kan jeg ikke slippe min skepsis omkring.

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Ja, Oeko-tex®

Miljøvenlig?

Se herover under ’Bæredygtigt’

Tungmetaller

Nej

Ftalater

Nej

Latex (naturgummi)

Nej

PVC

Ja

AZO farvestoffer

Vides ikke, er ikke oplyst. Men sandsynligvis ikke, når er Oeko-Tex certificeret.

Klistrer

Nej, ikke set i lyset af, at det er et PVC produkt.

Fnulrer

Nej

Lugter den

En anelse som ny, men aftager

Vægt

3,4 - 4 kg.

Længde/ Bredde

Bredde 66 cm. 
Standard længde 180 cm. giver en vægt på 3.4 kg. 

Ekstra længde 216 cm. giver en vægt på 4 kg. 

Tykkelse

6 mm. - meget kompakt.

Hvilken yogaform passer den til ?

Kan bruges lidt all round. Dog foretrækker jeg en endnu blødere måtte til restorativ yoga. Ved aktiv og sveddryppende yoga er det nødvendigt med et håndklæde på, da den ved sved bliver endnu mere glat. 

Støtte til knæ/ lænd

Ganske fin pga. tykkelsen

Skridsikker stående

Ligger fast på gulvet og er derfor nem at holde balancen på. Men er glat for hænder/ fødder.

Giver sig i længden hundestrækket?

Nej, måtten forbliver samme længde.

Holdbarhed

Ideel! Sælger anbefaler et specifikt rengøringsmiddel, selvfølgelig af måttens mærke Manduka + men de skriver også: ”du kan aftørre din måtte med en fugtet (vand) klud”, hvilket har fungeret fint for mig.

Æstetik

Enkel måtte der findes i 6 behagelige farver.

Den kan købes her:

www.youryogashop.dk

www.goyogi.dk

Manduka UltraGrib latex måtte
Ultra-grip-yoga-Mandukamaatte

Jeg har valgt ikke at køre denne populære måtte igennem hele testen, da jeg fraråder brugen af det potentielt allergifremkaldende naturgummi, den er lavet af, som er et andet ord for Latex.

Fordele:

  • En af de mest skridsikre / skridhæmmende måtter, jeg nogensinde har prøvet! Fungerer perfekt ovenpå f.eks. den glatte Manduka Pro - en populær løsning.
  • 4 mm. måtten vejer 2 kilo, så er udmærket at have med på farten. Fandtes tidligere i en 2 mm. rejseudgave.

Ulemper:

  • Indeholder naturgummi, som er det samme som Latex. Ja, gummilatex / naturgummi ér et naturprodukt, som fremstilles ud fra saften af tropiske gummitræer. De allergifremkaldende proteinstoffer stammer fra selve gummitræet, så intet er tilføjet udefra, men materialet er i sig selv potetentielt allergifremkaldende, desværre. Læs mere om naturgummi latex her (link på vej)
  • I mange tilfælde har lignende Latex måtter fået tilføjet gummi-kemikalier oveni hatten (uvist om Manduka Grib har det). Læs om gummikemikalier her (link på vej)
  • Har du måtten allerede, vil jeg anbefale, at du bruger den med noget ovenpå (!) Det er ikke det værd at gamble, og måske en dag få voldsomt generende allergisk reaktion.
  • Allergisk reaktioner kan være rødme, kløe og nældefeber-lignende udslæt på huden/ høfeber, astma, diarré og endda chok i sjældne tilfælde. Læs mere om ulemperne ved Latex her (link på vej), og hvorfor du ikke burde gamble hermed, da det gør hverdagen meget besværlig at have denne allergi.

EcoYoga latex måtte

cremeyogamaatte
Som med Manduka måtten UltraGrib, har jeg har valgt ikke at køre EcoYoga måtten igennem hele testen, da jeg fraråder brugen af det potentielt allergifremkaldende naturgummi, den er lavet af, som er et andet ord for Latex.

Fordele:

  • Skridsikkert naturprodukt i en flot farve

Ulemper:

  • Indeholder naturgummi, som er det samme som Latex. Ja, gummilatex / naturgummi ér et naturprodukt, som fremstilles ud fra saften af tropiske gummitræer. De allergifremkaldende proteinstoffer stammer fra selve gummitræet, så intet er tilføjet udefra, men materialet er i sig selv potetentielt allergifremkaldende, desværre. Læs mere om naturgummi latex her (link på vej)
  • Det er nemt at blive forblændet af hjemmesider, der lover at de kun sælger rene, økologiske, miljø- og menneskevenligt udstyr fri for kemi – men uden at nævne, at naturgummi er det samme som Latex, hvilket absolut ikke alle ved.
  • I mange tilfælde har lignende Latex måtter fået tilføjet gummi-kemikalier oveni hatten (uvist om EcoYoga har det). Læs om gummikemikalier her (link på vej) 
  • Har du måtten allerede, vil jeg anbefale, at du bruger den med noget ovenpå. Det er ikke det værd at gamble, og måske en dag få en voldsomt generende allergisk reaktion.
  • Allergisk reaktioner kan være rødme, kløe og nældefeber-lignende udslæt på huden/ høfeber, astma, diarré og endda chok. Læs mere om ulemperne ved Latex her (link på vej), og hvorfor du ikke burde gamble hermed.

Futon yogamadras
Futon yogamadras måtte
Fordele:

  • Er helt klart på min top 3 over yndlingsmåtter!
  • Befriende med en måtte helt fri for uønsket kemi: både betræk og indhold er 100 % økologisk. Kan med ro i maven lade mit barn tumle på den.
  • Den er så hyggelig og ’inviterende’ til en omgang rolig yoga.
  • Holder i mange år. Bomuldsfleecen indeni er i starten let og luftig, og falder lidt sammen efter lang tids brug, men gør ingen forskel for mig – jeg kan også godt lide den, når den er mere fast.
  • Vaskbart yderstof, som nemt kan tages af. 
  • Isolerende, hvis der ikke er gulvvarme.
  • Behageligt blød og tyk at hvile og sidde på pga. det økologiske bomulds fleece indeni. Især god til liggende bodyscanning, restorativ- og yin yoga + meditation. 
  • Ekstra bred i forhold almindelige yogamåtter, så dele af kroppen ender ikke på f.eks. et koldt gulv, som det nemt kan ske ellers på en almindelig måtte (f.eks. i universalstrækket eller lign.)
  • Også velegnet i hverdagen i en hyggekrog. Er god at rulle sammen og bruge som alternativ til en pølle/ meditationspude.
  • Bringer mig gode minder fra 90’erne, hvor jeg i mange år dyrkede yoga & meditation i Skandinavisk yogacenter i Vestergade i Aarhus. Dér har de siden 70’erne haft beroligende blå vægge og en lignende orange version af måtterne til låns, som de selv producerer.

Ulemper:

  • Dyr (men holder i mange år)
  • Tung og stor at transportere - til trods for snorene på ydersiden, som holder den sammenrullet. Så er bedst at have liggende derhjemme.
  • Skrider lidt at lave f.eks. hundestrækket på det glatte bomuldsstof sammenlignet med diverse skridsikre gummi / pvc måtter. Så kræver lidt tilvænning i starten i ny og næ. Men er det værd ikke at blive eksponeret for skrammel kemi. 
  • Inderposen i bomuldsfleece kan ikke vaskes (kun yderstoffet kan vaskes). Derfor gælder det om ikke at spilde noget på den inderste del.

Skema oversigt Futon yogamadras

Pris

1299 kr.

Materiale

Økologisk bomuld udenpå og økologisk bomuldsfleece indeni.

Uønsket kemi

Nej

Bæredygtigt

Vides ikke med sikkerhed, men er økologisk produceret, så kan håbe hele processen er gennemlyst. Læs mere om økologi og kravene her (link på vej)

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Ja, økologisk

Miljøvenlig?

Ja

Tungmetaller

Nej

Ftalater

Nej

Latex (naturgummi)

Nej

PVC

Nej

AZO farvestoffer

Nej

Klistrer

Nej

Fnulrer

Nej

Lugter den

Nej

Vægt

3,2 kg så kræver ekstra stor pose til transport

Længde/ Bredde

80 x 200 cm. (dejlig bred)

Tykkelse

4 cm tyk.

Hvilken yogaform passer den til ?


Støtte til knæ/ lænd

Støtter skønt knæene/ ømt korsben/ ryg/ nakke etc.

Skridsikker stående

Nej, kan godt føles glat pga. bomuld stof nederst. God at have ovenpå anden skridsikker måtte.
Er glat for hænder og fødder pga. er ’bare’ bomuldsstof.

Giver sig i længden hundestrækket?

Nej, måtten forbliver samme længde.

Holdbarhed

God. Hæng den gerne ud til luftning engang imellem. Yderposen kan vaskes ved 60 grader.

Æstetik

Ret stor og fyldig – men er dét værd. Nemmest blot at have liggende derhjemme.
Fås i tre farver koksgrå (næsten sort), naturhvid og orange.

Den kan købes her:

www.yogaudstyr.dk/product.php?id=1063

Bodhi Vishnu uldmåtte
Vishnu-uld-yoga-maatte_1

Denne uldmåtte har jeg valgt at teste, da der en del solgte, når det omhandler uldmåtter. Jeg har lånt den i en periode af en kollega.

Fordele:

  • Uld er guld for mig på grund af de fremragende egenskaber: uld er holdbart, selvrensende og snavsafvisende. Derfor er jeg meget begejstret over uldmåtter generelt! Læs mere hvad jeg skriver om uld her (link på vej)
  • Jeg oplever at en uldmåtte føles tryg, hyggelig, blød og inviterer til brug. Den isolerer godt mod kulde fra gulvet, og jeg holder af den lette duft af lanolin (let duft af får). Alt sammen guf for mit nervesystem.
  • Måtten virker også som en magnet for min dreng, som elsker at hygge på den. Den er ekstra bred sammenlignet med andre måtter, hvilket føles godt.
  • Selvom jeg ikke er fortaler for stofferne brugt på bagsiden (naturlatex,  PU og akrylharpiks), gør det at den bliver stabilt liggende, hvor den er placeret.
  • Yderst velegnet til rolig yoga, bodyscanning og meditation.

Ulemper:

  • Mangler info fra producenten ang. måttens indhold af kemi og bæredygtighed. Producenten skriver, at uld generelt er et bæredygtigt og dyrevenligt materiale. Der står, at dyrene bliver klippet ofte, uden at de lider overlast.
  • Ja, uld kan produceres bæredygtigt og med høj dyrevelfærd, men det modsatte kan også være tilfældet. Læs mere længere nede under ’Bæredygtigt’
  • Bodhi Vishnu uldmåtten er desværre ikke lavet af hverken økologisk uld, Svanemærket, Ooko-Tex, Wollmark eller lign.:
  • Jeg har derfor forskellige andre uldmåtter i kikkerten, jeg vil teste fremover bestående af ren økologisk uld (disse er ikke blot Oeko-Tex/ woolmark certificeret, selvom dette er et skridt i den rigtige retning, men økologiske). Jeg glæder mig til at dele mine erfaringer med dig. 
  • Uldmåtter er mest beregnet til langsom yoga – overfladen er ikke skridsikker.
  • En økologisk uldmåtte kunne godt komme på top 3 over mine yndlingsmåtter.


Skema oversigt Vishni uldmåtte

Pris

399 kr.

Materiale

Oversiden: 100% jomfru fåreuld (1200 g/m²) Jomfru uld betyder, at den ikke er blandet med andre fibre.

Undersiden:  18% PU, 32% akrylharpiks, 50% Naturgummilatex

Uønsket kemi

Producenten Bodhi oplyser ikke, hvilke kemiske stoffer måtten indeholder, i hvert fald ikke i ulden.
De stoffer bunden indeholder er selvfølgelig ikke ønskværdige at komme i kontakt med (f.eks. gummilatex kan give allergi). Det vigtigste er dog om oversiden af 100 procent uld, er behandlet med kemikalier? Dette er uvist.

Bæredygtigt

Under hvilke forhold ulden til denne Bodhi Vishnu måtte er produceret, er ikke til at vurdere. Det fremgår ikke.
Ofte ved hverken sælger eller producent det ikke engang selv, da opkøb af uld tit foregår på store auktioner, hvor ulden bliver samlet fra forskellige gårde.

Økologisk/ Svanemærket/
Oeko-tex?

Desværre ingen af delene, men det er andre uldmåtter, som jeg vil teste fremover

Miljøvenlig?

Uvist

Tungmetaller

Uvist

Ftalater

Uvist

Latex (naturgummi)

Ja på undersiden

PVC

Nej, PU plastik og akrylharpiks

AZO farvestoffer

Uvist (men sandsynligvis ikke)

Klistrer

Nej

Fnulrer

Lidt, men ulden kan godt ses en anelse på f.eks. sorte bukser

Lugter den

Ja, dejlig let duft af uld, hvilket kan være et godt tegn på, at lanolinen ikke er kemisk fjernet, men uvist (læs mere om uld her - link på vej)

Vægt

Ca 2. kg.

Længde/ Bredde

1 meter x 2 meter: skønt med plads til de øvelser, hvor du normalt ryger lidt udenfor måtten.

Tykkelse

Er svært at vurdere tykkelsen af en uldmåtte. Den er ikke den tykkeste uldmåtte, der findes. Jeg gætter på 3-4 mm. tykt lag uld.

Hvilken yogaform passer den til ?

Langsom/ rolig yoga

Støtte til knæ/ lænd

Giver god støtte til knæ m.m. Står skridsikkert på gulvet. Er derfor nem at holde balancen på.

Skridsikker stående

Nej, men er glat for hænder og fødder

Giver sig i længden hundestrækket?

Nej, måtten forbliver samme længde.

Holdbarhed

God, uld er jo selvrensende.
Ideelt set vaskes den sjældent (håndvask i koldt vand), men skal i stedet rystes og støvsuges ofte.

Æstetik

Uld er jo smukt, og den lidt beige farve meget uld har (især noget af det uld, som ikke er kemisk behandlet, selvom dette ikke er en garanti) er jeg begejstret over.

Den kan købes her:

www.denintelligentekrop.dk

Sidea PVC måtte

Sidea yogamåtte
Som med Manduka UltraGrib + EcoYoga latex måtten, har jeg har valgt ikke at køre denne Sidea måtte igennem hele testen, da jeg
fraråder brugen af en klassisk PVC måtte som denne. Indholdet er nemlig slet ikke er deklareret andet end:

”Ekstra blød måtte udført i PVC, ideel til yoga og anden træning med lav slitage og uden sko. Den er formet af et enkelt stykke, designet specifikt til at give ekstra komfort og god berøringsfølelse, uden høj slidstyrke. Måtten er udstyret med øjer (480 mm) til let opbevaring og repræsenterer en god værdi til prisen.

Mange PVC måtter indeholder ofte en del uønsket kemi, som du gerne vil undgå! Omkring problemet med PVC’s miljøbelastning og udsivning af farlige stoffer skriver Informationscenter for Miljø og Sundhed:

”Affald, der indeholder PVC, skal derfor afleveres på genbrugsstationen eller en anden indsamlingsordning. På genbrugsstationerne skal PVC sorteres i hård og blød PVC. Den hårde PVC kan genbruges, hvis den ikke indeholder problematiske tilsætningsstoffer. Den bløde PVC bliver deponeret, dvs. sendt til en losseplads, hvor udsivning af tungmetaller, blødgørere og bromerede flammehæmmere kan volde problemer i fremtiden.”

Hvad betyder de forskellige materialer og certifikater?

E89A6852-EBD2-420C-8EBE-FF574EBAA71F

Se min letforståelige guide til kemi og certifikater her

Testen er ved at blive lagt på hjemmesiden, så hold øje løbende!

Test foretaget af yoga- og meditationslærer Kathrine Christensen, februar 2021, www.kathrinechristensen.dk

Vær opmærksom!

Vær yderst opmærksom, hvis du køber både billige og dyre PVC måtter eller gummi, hvor der ikke er anvist præcist, hvad den indeholder.
Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende ftalater, der overføres ved hudkontakt, skal endda ikke deklareres! De bruges oftest til at blødgøre PVC (!) Lad uvisheden gøre, at du fravælger måtten, for der er potentielt for meget på spil.
Læs mere om yogamåtter og kemi i min letforståelige guide: